Mode & Stil

En sida om personlig stil

Vad innehåller dina produkter?

Många av oss drömmer om den perfekta hyn och för att nå dit använder vi en rad olika krämer och produkter – men har du koll på vilka kemikalier som gömmer sig i dessa mirakelkrämer? Det finns en hel del som du faktiskt inte alls vill ha i ansiktet överhuvudtaget, men det kanske du inte vet om än.

Kemi (2)Att få en yngre hy är det många som vill, och för att uppnå ett sådant resultat är det många som dagligen använder olika sorters skönhetsprodukter. Men vissa av dessa innehåller farliga kemikalier som man egentligen inte alls borde komma i kontakt med på sin hy. Men vet du vilka det handlar om? Det är du långt från ensam om atyt ha koll på. Turligt nog finns en hel del information att hitta i ämnet. Och något som verkligen kan det mesta om detta är journalisten Noora Shingler som bland annat skrivit boken ”Lingon och läppstift” i vilken hon undersöker hur kemikalier påverkar oss. Och något hon också arbetar med är en app som informerar om just vilka kemikalier som finns i olika skönhets- och hygienartiklar. Så vilka kemikalier är det då som man ska undvika?

Kika efter detta när du köper produkter

När du köper en produkt finns flera sätt att kontrollera vad den innehåller. En självklar sak är att läsa innehållsbeskrivningen, men viktigt är då att veta vad de olika namnen som finns listade där faktiskt betyder, och det är det nog inte alla som har koll på. Till tidningen svenska YLE säger Noora bland annat att man kan bekanta sig med den Europeiska kemikaliemyndigheten Echa vilka har en lista på kemikalier och hormonstörande ämnen som man kan lära sig att ha koll på. Men vill man verkligen ha koll så man inte får i sig önskade kemikalier är bästa alternativet att använda naturprodukter eller inget alls.