Mode & Stil

En sida om personlig stil

Inne med glasögon

Modet förändras hela tiden och är beroende av att det förändras så att man ska kunna handla mer. Mode är viktigt för många, särskilt eftersom det finns viktiga klädkoder i samhället som man mer eller mindre måste följa till punkt och pricka. Men det finns vissa saker i modet som aldrig lämnar trender och en av dessa saker är glasögon. Idag är det mer än någonsin att man har glasögon för olika saker. Mängder med människor ärver synfel och behöver därför skaffa glasögon, medan andra använder glasögon utan funktion för att det är en modefluga.

Vanligt med synfel

Det är väldigt vanligt att man någon gång i livet drabbas av ett synfel. En del drabbas redan i ung ålder av det och får då leva med att behöva använda glasögon och/eller linser varje dag för att kunna se ordentligt. Andra får det istället på äldre dagar. Det är därför helt naturligt att man börjar se sämre med åldern, liksom att man behöver förbättra synen i ung ålder. Man ska heller inte behöva skämmas för att man ser dåligt, tvärtom ska man se det som att det är nödvändigt och att man kan göra något snyggt av det.

Något man måste veta om när man köper glasögon är att det kostar mycket pengar. En vanlig synundersökning hos en optiker brukar kosta några hundralappar, medan själva glasen, bågarna, försäkringen och så vidare kan gå på flera tusen kronor. Självklart varierar priset för vilket typ av synfel man har. För många som behöver glasögon kan det därför vara billigare att handla det via nätet, t.ex. via www.24optics.com eller att man helt enkelt söker bidrag för sitt synfel.

Enligt den ideella föreningen Majblomman, som länge kämpat för barns rätt till en god syn, blir Västra Götalandsregionen därmed först ut i landet att subventionera skolbarns glasögon även vid vanliga synfel.