Mode & Stil

En sida om personlig stil

Hitta ny inspiration

För alla er som gillar mode så finns det massor av bra inspiration där ute. Ett sätt kan vara att läsa modemagasin, modebloggar eller böcker. Ett annat sätt kan vara att gå på olika modevisningar där heta designer visar upp de senaste trenderna. Men det du bör tänka på när du inspekterar tidningar, magasin och modeshower är att du inte ska lägga för mycket fokus på hur modellerna ser ut. Tyvärr är det ofta så att bilderna är rejält retuscherade eller att modellerna som går visningarna är extremt smala. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet så att du inte får en felaktig uppfattning om din egen kropp.

 

Att många modeller är alldeles för smala är ingen nyhet men under senare år så har faktiskt utvecklingen inom modebranschen börjat gå åt rätt håll. Det kan man bland annat läsa om i artikeln ”Smala modeller bannlysta på modevisning” som skrevs i tidningen DN.

En av Spaniens mest prestigefyllda modevisningar, Modeveckan i Madrid, tänker inte tillåta extremt smala mannekänger i sin show. Modeller med ohälsosamt låga BMI-värden får inte delta enligt ett beslut från det spanska modedesignerförbundet.

FN:s hälsoexperter rekommenderar ett BMI-värde på mellan 18,5 och 25. BMI, Body Mass Index, eller kroppsmasseindex, räknas fram utifrån en persons längd och kroppsvikt. Det spanska modedesignerförbundet bestämde att lägsta tillåtna värde för modellerna var 18.

Enligt förbundet kan beslutet beröra omkring 30 procent av de modeller som skulle ha framträtt med det senaste modet. Vid förra årets modevisning protesterade läkare och feministgrupper mot de extremt smala mannekängerna. Och förbundet har alltså i år fallit undan för kritiken.

Investera i nya accessoarer

För att utveckla din personliga stil ytterligare så är ett bra tips att investera i nya accessoarer som exempelvis ett nytt halsband eller ett par nya örhängen. Det kan nämligen göra en stor skillnad för helhetsintrycket. Ett fint halsband kan exempelvis göra underverk till en enkel blus som annars kanske inte hade sett så mycket ut för världen på egen hand.