Mode & Stil

En sida om personlig stil

Dofterna viktigare än vad vi tror

Det är lördagskväll.  Skön musik strömmar ur högtalarna och middagen är avklarad och står nu avplockad på diskbänken. I badrummet står tre glada och förhoppningsfulla tjejer och gör sig i ordning för kvällen. Man är glada och vet redan nu att kvällen kommer att bli både trevlig och efterlängtad. En av de sista sakerna som man de alla gör innan de beger sig ut i natten är att ta på sig lite parfym.

Dofter har en förmåga att kunna påverka oss, på plan som vi inte riktigt är medvetna om. Det är viktigt att dofta gott, men varför egentligen?

”I ett nyligen genomfört försök var försökspersoner som luktade på möjliga feromoner från det motsatta könet mer benägna att peka ut könsospecifika försöksobjekt som det motsatta könet, trots att deltagarna inte visste att de luktade på något.

Feromoner – ämnen som kan förmedla sexuell information – är mycket utbredda i djurvärlden, och vissa forskningsresultat tyder på att människor också använder dem omedvetet.” (Läs mer här)

Vill man hitta kärleken där i lördagsnatten kan alltså just doften vara en del av det som bestämmer för vem vi faller för och tycker är intressant. Samtidigt blir det svårt att kunna vara med någon där feromonerna inte passar. Detta är dock inget som man egentligen kan sätta fingret på.

Valet ännu inte riktigt klart

Vilka dofter man personligen dras till ytterligare en sak som är svår att förklara. När vi står i valet att välja en ny doft går vi mycket på magkänsla. Ibland går man efter vad man skulle vilja signalera till andra. Ibland väljer man bara en som man tycker doftar gott. Ibland väljer man utifrån märke och ibland efter pris. När man idag kan handla på nätet har utbudet ökat väsentligt. Nackdelen med att handla online, är att man inte kan dofta innan köpet. Men det finns gott om situationer då detta inte spelar någon roll.

Konsten att köpa en parfym

Att köpa en parfym är inte alltid lätt. Ibland köper man samma som man har haft sedan tidigare och ibland satsar man på att testa en helt ny doft. Saker man kan tänka på är bland annat:

  • Köp parfymer online som du vet att du gillar sedan tidigare
  • Satsa på att ha olika parfymer för olika tillfällen.
  • Gå efter dina egna preferenser kring vad du tycker om.